Fibromyalgie

Jolien is gespecialiseerd in het behandelen van fibromyalgie.

fysiotherapie
Door jarenlang patiënten met fibromyalgie te behandelen heeft Jolien een effectieve behandelmethode kunnen ontwikkelen. Dit houdt niet in dat iedereen dezelfde behandeling krijgt maar dat er juist heel individueel gekeken wordt naar wat er nodig is. Dit is bij fibromyalgie helaas niet gericht op het genezen van de aandoening maar zo goed mogelijk er mee om kunnen gaan om er zo weinig mogelijk hinder van te hebben in het dagelijks leven. 

Wat is fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening met onverklaarbare pijn in de spieren en bindweefsel die overal in het lichaam kan voorkomen. Naast deze pijn zijn er ook klachten als;

  1. stijfheid in spieren en gewrichten
  2. hoge spierspanning
  3. krachtsverlies
  4. slaapstoornissen
  5. stemmingswisselingen
  6. angst en depressie
  7. geheugenproblemen
  8. vermoeidheid
  9. buik en darm problemen

Deze klachten kunnen in de loop van de tijd qua intensiteit veranderen maar ook kunnen sommige klachten weggaan of erbij komen.

Het gevolg van deze klachten is dat je moeite krijgt met dagelijkse activiteiten die juist zo belangrijk voor je zijn om te doen zoals:

  • sporten
  • uitjes
  • werken
  • huishoudelijke taken

Is er echt geen oorzaak voor fibromyalgie?

Nee, oorzaak van fibromyalgie is nog steeds niet ontdekt, er worden geen afwijkingen gevonden in het lichaam. Er zijn geen ontstekingen of beschadigingen in het lichaam. Vaak openbaart fibromyalgie zich na een periode van langdurige stress en zoeken ze de oorzaak in een verstoorde reactie die het lichaam heeft op stress.

Hoe kan de diagnose fibromyalgie dan worden gesteld?

Fibromyalgie is niet een aandoening die aan de buitenkant van het lichaam kan worden gezien. De diagnose fibromyalgie is lastig te stellen omdat de oorzaak niet bekent is en omdat de klachten heel algemeen zijn en bij meerdere aandoeningen passen. Helaas hebben we geen bloedtest of ander onderzoek wat duidelijkheid kan geven voor de diagnose fibromyalgie. Het is echter wel belangrijk dat eenduidig kan worden vastgesteld dat het om fibromyalgie gaat voor het laten slagen van de behandeling. Vaak worden er wel onderzoeken gedaan om andere aandoeningen zoals reuma uit te sluiten.

Wel is er een richtlijn en een test opgesteld die artsen kan helpen vast te stellen of het fibromyalgie is.

Behandeling fibromyalgie

De behandeling voor fibromyalgie is voor iedereen anders omdat het klachtenbeeld per persoon heel verschillend is. Helaas kan fibromyalgie niet worden genezen. Er zijn verschillende soorten therapieën die ervoor kunnen zorgen dat je goed met de klachten kan leven en zo min mogelijk hinder van de klachten ondervindt. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Fysiotherapie
  • Oefentherapie
  • Triggerpoint therapie
  • Fascia therapie
  • Cupping
  • Accupunctuur
  • Psychologische hulp
  • Voedings- en dieet advies

Ikzelf werk met een combinatie van fascia therapie, oefentherapie en voedingsadviezen. Door mijn ervaring heb ik gemerkt dat deze combinatie van behandelingen een positief effect hebben en de klachten daardoor veel kunnen verminderen. Veel patiënten die ik behandel hebben door de fibromyalgie moeite met het huishouden. Door samen opzoek te gaan naar de juiste intensiteit en balans in de behandeling is het vaak al haalbaar om binnen 4 weken resultaat te hebben. Ik snap dat je bang bent voor een terugval en dat is helaas wel iets wat gebeurt. Maar door mijn ervaring weet ik hoe ik daar op moet reageren en wat er moet worden aangepast in de behandeling.

Ook hoor ik je denken ‘’ik moet weer oefeningen gaan doen die het alleen maar erger maken dat heb ik al zo vaak geprobeerd’’. Ik begrijp de reactie, maar om duidelijk te zijn, we doen niks waar je geen goed gevoel bij hebt of nog niet klaar voor bent.

Fasciatherapie bij fibromyalgie

Doordat het lichaam bij fibromyalgie niet kan functioneren zoals je zou willen en moeten gaat de fascia vastzitten. Ook door stress komt er een spanning op de fascia te staan. Hierdoor worden de klachten erger en kom je in een bepaald patroon wat het lichaam zelf niet meer kan herstellen. Met fascia therapie worden de fascia weer losgemaakt en kan het lichaam vrijer bewegen zonder pijnklachten.

Wat zijn fascia

Fascia is een bindweefsel in het lichaam wat als lagen tussen andere weefsels ligt. Door deze fascia kunnen wij bewegen, de lagen verbinden de spieren, pezen, gewrichten, banden en organen met elkaar. Ook zorgt het o.a. voor mechanische ondersteuning, bescherming tegen druk en dat alle structuren soepel langs elkaar bewegen zonder wrijving. Het is een elastisch spinnenwebachtig netwerk wat actief en reactief is.

De fascia kunnen niet bewust worden beïnvloedt door onze hersenen maar door het autonome (onderbewuste) zenuwstelsel en hormoonstelsel. Dat betekent dat als gevolg van stress er spanning in de fascia gaat zitten, door deze spanning is er minder beweging in de fascia mogelijk wat er toe leidt dat er allerlei klachten ontstaan in het lichaam. Wil je meer informatie over fascia en wat therapie kan doen.