Bij onbegrepen klachten wordt vaak gezegd leer er maar mee leven, zeker als er al meerdere medische onderzoeken zijn gedaan en er geen oorzaak kan worden gevonden.

Er zijn veel structuren in het lichaam die met onderzoekstechnieken in het ziekenhuis niet kunnen worden gezien of er kan niet worden gezien dat het niet goed functioneert. De fascia is zo’n structuur.

Wat zijn fascia

Fascia is een bindweefsel in het lichaam dat als lagen tussen andere weefsels ligt. Zo zijn er fascia die oppervlakkig liggen tussen de onderste huid en vetlagen. En fascia die dieper liggen tussen de dieper gelegen spieren en het bot. Door deze fascia kunnen wij bewegen, de lagen verbinden de spieren, pezen, gewrichten, banden en organen met elkaar. Ook zorgt het o.a. voor mechanische ondersteuning, bescherming tegen druk en dat alle structuren soepel langs elkaar bewegen zonder wrijving. Het is een elastisch spinnenwebachtig netwerk wat actief en reactief is.

De fascia kunnen niet bewust worden beïnvloedt door onze hersenen maar door het autonome (onderbewuste) zenuwstelsel en hormoonstelsel. Dat betekent dat als gevolg van stress er spanning in de fascia gaat zitten, door deze spanning is er minder beweging in de fascia mogelijk wat er toe leidt dat er allerlei klachten ontstaan in het lichaam.

Wat kan therapie doen

Het jaren opbouwen van spanning in de fascia kan tot veel onbegrepen klachten leiden. Door het losmaken van de fascia met specifieke technieken kunnen alle weefsels weer optimaal functioneren waardoor de klachten verdwijnen. Voorbeelden van klachten die door verkleefde fascia kunnen ontstaan zijn:

  • Hoofdpijnklachten
  • Rugklachten met en zonder uitstraling
  • Schouderklachten
  • Nekklachten

Fascia en littekens

Ook littekens kunnen worden behandeld door middel van fasciatherapie. Door een operatie, trauma of ziekte kunnen er littekens ontstaan, dat gaat dwars door alle fascia en andere weefsels heen. In het genezingsproces kan het gebeuren dat onderhuids de lagen aan elkaar gaan zitten. Hierdoor ontstaan er verklevingen van de littekens, dit is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant. Ook kunnen deze littekens klachten geven op andere plekken dan waar het litteken zit. Dat komt omdat de fascia één geheel vormen in het lichaam. Zoals een schouderklacht die kan worden veroorzaakt door een litteken van een borstoperatie. Zelfs de kleinste littekens kunnen een probleem op een andere of dezelfde plek veroorzaken.

arrow_drop_up arrow_drop_down